Książka Konopie i marihuana w kuchni
Wiadomości z Polski

“Konopie i marihuana w kuchni” – Polska książka!

Opublikowany: 16 grudnia, 2020 godz. 2:57 pm przez / No Comments

W pierwszym dniu lutego odbędzie się premiera książki zatytułowanej „Konopie i marihuana w kuchni”. Jest to pierwsza polska książka kucharska z przepisami wykorzystującymi konopie siewne i marihuanę. Autorka, Małgorzata Szakuła, kompleksowo opisuje w niej właściwości oraz wykorzystanie konopi do celów kulinarnych przedstawiając jednocześnie 60 różnorodnych przepisów.

W połowie z nich do przygotowania dań wykorzystane zostają konopie siewne, a w drugiej konopie indyjskie, znane powszechnie jako marihuana. Są to zarówno przepisy na produkty bazowe i domowe ekstrakty z konopi jak i receptury wykorzystujące je jako składniki dań.


BEZPŁATNE KONSULTACJE KONOPNE
dostępne przez liveczat lub pod nr tel.+ 48 574 942 179

Obowiązkowa lektura dla amatorów, pasjonatów konopi, a także zwolenników zdrowego stylu życia

W książce „Konopie i marihuana w kuchni” czytelnik znajdzie informacje teoretyczne dotyczące właściwości konopi i ich wpływu na ludzki organizm. Wszystko w oparciu aktualne badania naukowe. Małgorzata Szakuła porusza aspekty stosowania konopi zarówno do celów profilaktycznych, medycznych jak i rekreacyjnych.

Wprowadza czytelnika w świat tej wyjątkowej rośliny wyjaśniając podstawowe różnice między konopiami siewnymi oraz indyjskimi, odkrywając przed nim ogromny potencjał jej wykorzystania, w końcu, prezentując mnogość zastosowań kulinarnych różnych części rośliny. W związku z tym jest to odpowiednia pozycja zarówno dla pacjentów medycznej marihuany, użytkowników rekreacyjnych, szefów kuchni czy właścicieli punktów gastronomicznych.

Książka Konopie i marihuana w kuchni

Szczególny rozdział dla pacjentów

Jak wiadomo pacjenci stosujący medyczną marihuanę wciąż zmagają się z jej niedostępnością w polskich aptekach. To właśnie z myślą o tych pacjentach powstał rozdział IV książki. Znajduje się w nim kompleksowy przewodnik po procesie przetworzenia medycznego suszu konopi, przygotowania domowych ekstraktów na jego bazie i dalej – zastosowania ich w posiłkach.

Małgorzata Szakuła przedstawia kilka różnych receptur na ekstrakty z marihuany, w tym np. w oleju, alkoholu, czy mleku. Rozdział IV zawiera także szczegółowe wytyczne dotyczące obliczania potencji ekstraktu i końcowej dawki THC zawartej w posiłku oraz informacje o tym, jak prawidłowo stosować je podczas przygotowywania posiłków.

Wołowe pulpeciki, risotto z grzybami, a także wegański koktajl

W książce zamieszczonych jest 60 przepisów na dania, które odpowiednie będą dla osób na różnych dietach. Przepisy oparte są na recepturach wegańskich i wegetariańskich. Są także zgodne z dietą paleo i bezglutenowe.

Przykładowe przepisy:

  • Wołowe pulpeciki z trawą cytrynową i nasionami konopi
  • Wegański serniczek konopny z matcha
  • Konopny krem czekoladowy do pieczywa z CBD
  • Wegański koktajl mleczny z likierem kawowym, bananem i nalewką z marihuany
  • Kruche czekoladowe ciasteczka z orzechem pekan i masłem z marihuany
  • Risotto z grzybami, suszonymi pomidorami, białym winem z dodatkiem przyprawy z konopi indyjskich

Posiłki z rozdziału „Marihuana w kuchni” z pewnością przypadną do gustu użytkownikom rekreacyjnym. Co więcej, nadają się one także do serwowania pacjentom medycznej marihuany. Wszystko dzięki temu, że skomponowane są w sposób zwiększający biodostępność kannabinoidów.

Książka Konopie i marihuana w kuchni

Zamów już dziś w promocyjnej cenie

„Konopie i marihuana w kuchni” to nie tylko książka kucharska z różnorodnymi przepisami, ale także skarbnica wiedzy o konopiach, ich właściwościach i zastosowaniu m.in. w medycynie.

Chociaż jej premiera zaplanowana jest dopiero na 1 lutego, już dziś można ją nabyć w ramach przedsprzedaży i to w promocyjnej cenie z rabatem -50%. Warto się spieszyć, ponieważ promocja trwa tylko do końca roku!

ZŁÓŻ ZAMÓWIENIE
na www.smilingspoon.pl

Już od stycznia książka będzie do nabycia
także w naszym SKLEPIE
na www.BioHemp.pl

Książka Konopie i marihuana w kuchni

“Konopie i marihuana w kuchni”: Wydawnictwo Santa Herba, 240 stron, format A5 250×176 mm, oprawa twarda.

Sandra Jurkiewicz