przepis na mleko konopne
Kannabinoidy w konopiach

Mleko konopne i jego właściwości [PRZEPIS]

Opublikowany: 16 sierpnia, 2021 godz. 9:49 am przez / No Comments

Szukasz alternatywy dla mleka krowiego? Świetną opcją zastąpienia produktów pochodzenia zwierzęcego jest spróbowanie mleka konopnego. Nadaje się dla wegan lub osób z nietolerancją laktozy. Ostatnio mleko konopne stało się bardzo popularne ze względu na swoje dobroczynne właściwości i wysoką zawartość składników odżywczych. Kolejną zaletą jest to, że przepis na mleko konopne jest bardzo łatwy, a zatem każdy może przygotować je samodzielnie w domu.

Mleko konopne NIE ZAWIERA THC

Mleko konopne możesz bez problemu kupić w najbliższym supermarkecie. Należy pamiętać jednak, że jego cena może być wyższa niż za mleko krowie. Nie bój się go spróbować. Wielkim nieporozumieniem jest to, że ludzie myślą, że zawiera THC z marihuany. Fakt ten jest bardzo zniechęcający dla konsumentów, ponieważ wiedzą, że marihuana jest kojarzona z narkotykiem.


BEZPŁATNE KONSULTACJE KONOPNE
dostępne przez liveczat lub pod nr tel.+ 48 574 942 179

Picie mleka z nasion konopi jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. To właśnie dzięki swoim dobroczynnym właściwościom staje się coraz bardziej popularne. Kolejnym powodem rezygnacji z mleka krowiego na rzecz mleka konopnego jest to, że jest ono lepiej wchłaniane i trawione przez organizm.

Wartości odżywcze mleka konopnego

Niewiele osób wie, że mleko z nasion konopi może zawierać wiele składników odżywczych, które są bardzo potrzebne naszemu organizmowi. Jedna filiżanka zawiera połowę dziennego zapotrzebowania na wapń. Ponadto zawiera witaminy A, B i E, a także cynk, potas i magnez. Co ważne, mleko konopne nie zawiera cholesterolu, a wartość energetyczna jednej szklanki to tylko 140 kalorii. Rzućmy okiem na jeszcze więcej korzyści zdrowotnych mleka konopnego. Jak już wspomniano THC w mleku konopnym w ogóle nie występuje. Może tam być tylko wtedy, gdy sam przygotowałeś mleko konopne przy użyciu prawdziwej marihuany.

przepis na mleko konopne


Szukasz inspiracji?
Konopie i marihuana w kuchni
to pierwsza polska książka kucharska
z przepisami wykorzystującymi konopie siewne i marihuanę!

Konopie i marihuana w kuchni - Smiling Spoon - Małgorzata SzakułaKonopie i marihuana w kuchni – Małgorzata Szakuła – Smiling Spoon to książka, która zawiera genialne przepisy kulinarne, odpowiednie dla osób na różnych dietach. Są to między innymi receptury wegańskie, wegetariańskie, zgodne z dietą paleo oraz bezglutenowe. Zostały tak skomponowane tak, by nie tylko zwiększać biodostępność substancji aktywnych zawartych w konopiach, ale też wspierać terapeutyczny potencjał konopi przez połączenie ze składnikami bogatymi w substancje odżywcze. Posiłki z rozdziału „Marihuana w kuchni” nadają się do serwowania pacjentom medycznej marihuany, o ile pacjent nie posiada stwierdzonej nietolerancji pokarmowej na któryś ze składników.


Korzyści zdrowotne mleka z nasion konopi

Informacje o wartościach odżywczych mleka konopnego są szczególnie przydatne dla wegan i osób z różnymi schorzeniami. Mleko konopne nie zawiera cukru i glutenu. Zawiera za to kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki odżywcze, które pomagają w pielęgnacji skóry i poprawiają percepcję. Przyjrzyjmy się 5 najważniejszym zaletom mleka konopnego dla naszego organizmu:

PIELĘGNACJA SKÓRY
W mleku konopnym jest dużo witamin. Należy zwrócić uwagę na witaminę E i witaminę A oraz przeciwutleniacze. To dzięki tym substancjom stan skóry może znacznie poprawić się po spożyciu mleka konopnego.

POPRAWA PAMIĘCI I KONCENTRACJI
Mleko konopne jest bogate w kwasy tłuszczowe. To sprawia, że jest to wyjątkowo zdrowy napój dla seniorów cierpiących na dolegliwości związane z układem nerwowym.

WPŁYW NA ZDROWE SERCE
W mleku konopnym nie ma szkodliwego cholesterolu, co oznacza, że zmniejsza się ryzyko miażdżycy. Wszystko dzięki cudownej zdolności potasu do rozszerzania naczyń.

ZWIĘKSZONA ODPORNOŚĆ
Jeśli pijesz mleko konopne, twoja odporność znacznie wzrośnie. Potwierdzają to badania, w ramach których wykazano, że u osób pijących mleko konopne układ odpornościowy znacznie się wzmocnił. Najprawdopodobniej to wszystko dzięki zawartemu w tym mleku kompleksowi witamin.

POPRAWA GĘSTOŚCI KOŚCI
Mleko konopne jest bogate w minerały, które są niezbędne do zmniejszenia ryzyka osteoporozy i jednoczesnego wzmacniania kości.

Przepis na mleko konopne jest bardzo prosty

Potrzebne Ci będą:

  • Łuskane nasiona konopi
  • Woda
  • Miód
  • Wysokie naczynie, np. słoik
  • Blender

Na 4 porcje napoju potrzebujesz około 100 g nasion. Umieść je w naczyniu i zalej wodą – tyle ile uważasz. Mniej wody sprawi, że domowe mleko konopne będzie gęstsze. Wypróbuj różne ilości i znajdź konsystencję idealną dla siebie. Zalane wodą nasiona blenduj około 3 minuty, po czym przecedź je przez sitko. Pozostałą na sitku pulpę możesz dodać do owsianki lub wypieków. Do mleka dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Mleko konopne jest gotowe!

Pij od razu po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce maksymalnie tydzień. Do przyrządzenia mleka możesz użyć także kakao lub daktyli. Te dodatki sprawią, że Twój napój będzie jeszcze bardziej atrakcyjny. Używaj mleka z nasion konopi jako podstawy do śniadania lub zdrowych, bezmlecznych koktajli, aby czuć się świetnie każdego dnia.


Miód CBD/A o pełnym spektrum kannabinoidów
to doskonały dodatek do wielu dań, a także ciepłych napojów, szczególnie w okresie grypy i przeziębienia

Miód CBD/A marki BioHemp zawiera nie tylko CBD, ale także inne związki takie jak CBDA, CBDV, CBG, CBGA, CBC i wiele innych. Mowa tu zatem o tzw. pełnym spektrum kannabinoidów. W każdym 40 g słoiczku drzemie 200 mg CBD i 140 mg CBDA. Oprócz tego bogaty jest w terpeny i flawonoidy. Związki te oddziałując na nasz układ endokannabinoidowy odgrywają istotną rolę w regulowaniu wielu funkcji organizmu takich jak pamięć, czy sen, a zatem mają zdolność wprowadzania organizmu w stan równowagi i odprężenia. Miód CBD/A zawiera także minerały i mikroelementy takie jak potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt, witaminy A, B1, B2, B6, B12, C oraz kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.


Źródło: fourhundredandtwenty.biz

Sandra Jurkiewicz