Badania

Receptor TRPV1 – CBD aktywator receptora waniloidowego

Opublikowany: 12 lutego, 2020 godz. 9:57 am przez / No Comments

Receptory CB1 i CB2 występują w całym ciele. Aktywowane są przez kannabinoidy takie jak CBD i THC. To właśnie dzięki receptorom kannabinoidy są w stanie wywoływać efekty terapeutyczne. Jednak CB1 i CB2 nie są jedynymi receptorami w naszym organizmie, chociaż mówi się o nich najczęściej. Być może wynika to z faktu, że naukowcy wiedzą o nich najwięcej. TRPV1 – receptor wniloidowy (kapsaicyny).

Oprócz CB1 i CB2 w ludzkim ciele są także inne receptory, na które oddziałują CBD i THC pochodzące z roślin konopi oraz endokannabinoidy wytwarzane przez organizm anandamid i 2-AG.


BEZPŁATNE KONSULTACJE KONOPNE
dostępne przez liveczat lub pod nr tel.+ 48 574 942 179

TRPV1 i kontrola odpowiedzi bólowej

TRPV1, zwany też receptorem waniloidowym, pomaga  kontrolować temperaturę naszego ciała i odgrywa istotną rolę w odczuwaniu bólu. Receptor ten można aktywować za pomocą czynników fizycznych i chemicznych:

  • temperaturą powyżej 43°C
  • kapsaicyną (cząsteczką odpowiedzialną za odczuwanie ostrości np. po zjedzeniu papryczki chili)
  • anandamidem
  • CBD

W rzeczywistości TRPV1 jest jednym z niewielu znanych nam receptorów, na które CBD ma bezpośredni wpływ. Niektórzy naukowcy twierdzą, że CBD tak naprawdę nie wiąże się z CB1 ani CB2. Powinowactwo CBD do receptora TRPV1 może być jednym ze sposobów, w jaki wywołuje on efekty terapeutyczne w organizmie i niektóre badania zaczynają rzucać na to nowe światło.

TRPV1

Badanie z 2004 roku na szczurach wykazało, że CBD działa w podobny sposób jak kapsaicyna, która odpowiada za pikantny smak papryczek i która aktywuje receptor TRPV1. Kiedy jemy papryczkę chili, kapsaicyna działa na receptory TRPV1 w naszych komórkach mózgowych, powodując uczucie pieczenia, które powstaje po spożyciu pikantnych potraw. Po pewnym czasie komórki mózgowe ulegają odczuleniu – nie sygnalizują już w mózgu pieczenia, gdy kapsaicyna działa na receptor. Być może dlatego niektórzy ludzie z czasem wykazują wyższą tolerancję na pikantne potrawy: ich receptory TRPV1 zostały odczulone.

Ale kapsaicyna nie tylko powoduje pieczenie, gdy jemy pikantne potrawy. Ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwdrgawkowe.

W jednym z badań naukowcy dowiedli, że CBD zachowuje się podobnie do kapsaicyny – z wyjątkiem tego, że nie daje poczucia ostrości. CBD w pewien sposób odczula receptory TRPV1, zmniejszając w ten sposób naszą odpowiedź bólową. To, że CBD ma działanie przeciwbólowe i może pomóc osobom cierpiącym m.in. na epilepsję potwierdzono już za pomocą wielu badań.

Okiem naukowców

Receptor najprawdopodobniej ma coś wspólnego ze zdolnościami CBD do zapobiegania napadom padaczkowym. Gryzonie z epilepsją i niektórzy pacjenci chorzy na padaczkę mają zwykle więcej receptorów TRPV1 niż ich zdrowi odpowiednicy. Możliwe, że organizm wytwarza więcej tych receptorów w odpowiedzi na stan chorobowy, w którym się znajduje.

Wiedząc o tym, naukowcy postanowili przetestować wpływ CBD na myszy z receptorami i bez nich. Poddali myszy prądom elektrycznym wystarczająco wysokim, aby wywołać napady i stwierdzili, że myszy bez receptorów były na napady bardziej podatne. Wyniki wskazują, że CBD działało na TRPV1 by zredukować napady, ponieważ osobniki bez receptorów TRPV1 były bardziej narażone na ich wystąpienie po poddaniu prądom elektrycznym.

Najnowsze (choć wstępne) badania sugerują, że substancje, które przyłączają się do receptora TRPV1, mogą być przydatne w leczeniu raka endometrium. Na szalce Petriego naukowcy poddali podatne na niego komórki wysokiemu poziomowi estrogenu, aby uczynić je rakowymi. Następnie monitorowali, co się działo pod wpływem THC i CBD.

Okazało się, że to CBD, a nie THC, doprowadziło do śmierci tych rakowych komórek. Naukowcy uważają, że doszło do tego właśnie dzięki oddziaływaniu CBD na receptor TRPV1. Wyniki tych analiz są obiecujące jednak trzeba ich uzyskać znacznie więcej za pomocą kolejnych badań.


Bibliografia:


Źródło: hellomd.com


Sandra Jurkiewicz