Flawonoidy w konopiach

Kemferol – Nie musisz mieć konopi, żeby korzystać z ich prozdrowotnego działania

Opublikowany: 7 grudnia, 2019 godz. 7:14 am przez / No Comments

Niektóre ze związków występujących w konopiach są powszechnie dostępne w sklepach i na targach w całej Polsce. Wiele osób codziennie korzysta z ich pozytywnego działania bez świadomości, że używają tych samych substancji, które krążą w konopiach. Kemferol to przykład właśnie takiego związku. Ma on bardzo liczne właściwości lecznicze, występuje w konopiach, a także wielu innych roślinach, które zjadamy codziennie.

Dlaczego flawonoidy są tak przydatne?

Kemferol chemicznie należy do grupy flawonoidów. Poza szeroko znanymi składnikami takimi jak THC czy CBD, konopie zawierają wiele innych związków o potencjalnym zastosowaniu w leczeniu. Spośród setek wykrytych jak dotąd związków w konopiach, przynajmniej 20 z nich to flawonoidy. Służą one roślinom w procesach metabolicznych. Pełnią także funkcję ochronną przeciwko zagrożeniom takim jak choroby, infekcje i promienie UV.


BEZPŁATNE KONSULTACJE KONOPNE
dostępne przez liveczat lub pod nr tel.+ 48 574 942 179

Flawonoidy pobudzają nasze zmysły

W przeciwieństwie do związków, których zawartość możemy potwierdzić tylko badaniami laboratoryjnymi, obecność flawonoidów może potwierdzić każdy, nawet bez specjalnego treningu. Jest to łatwe dzięki charakterystycznemu zapachowi i kolorowi, jaki prezentują flawonoidy. Po prostu działają na nasze zmysły. Być może to przyciągnęło uwagę starożytnych uzdrowicieli i sprawiło, że flawonoidy takie jak kemferol są używane w tradycyjnej medycynie od tysiącleci.

kemferol

Kemferol można znaleźć w propolis, a także w roślinach takich jak:

  • brokuł,
  • jarmuż,
  • pomidor,
  • truskawka,
  • winogrona,
  • miłorząb chiński (Ginkgo biloba),
  • lipa,
  • skrzyp,
  • dziurawiec.
Jakie działania prozdrowotne ma kemferol?

Kemferol zyskał sławę przede wszystkim dzięki swoim właściwościom antynowotworowym. Liczne badania na zwierzętach wykryły nie jeden i nie dwa, a liczne mechanizmy, za pomocą których kemferol walczy z nowotworami. Jednym z najważniejszych odkryć jest to, że regularne spożywanie flawonoidów znacząco obniża ryzyko zachorowania na raka.

Jak dotąd stwierdzono pozytywny wpływ kemferolu jeśli chodzi o:

  • raka piersi,
  • raka jajników,
  • białaczki,
  • raka żołądka,
  • raka trzustki,
  • raka płuc.

Oprócz tego, kemferol wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe. Walczy z wolnymi rodnikami. Istnieją szeroko zakrojone badania epidemiologiczne, które pokazują jasno za pomocą statystyki, że spożycie kemferolu jest związane z obniżonym ryzykiem cukrzycy typu 2, oraz wzrostem przeżywalności w chorobach serca u mężczyzn.

Jak skorzystać z kemferolu? Wystarczy regularnie jeść rośliny zawierające ten flawonoid. Wcale nie trzeba mieć konopi, chociaż faktycznie niektóre odmiany tej rośliny posiadają kemferol w istotnych dawkach. Kemferol może mieć istotną synergię z innymi składnikami konopi, tzw. entourage effect. Tak jak z terpenami czy resztą flawonoidów, możemy poznać je po zapachu i smaku. Zarówno genetyka, jak i środowisko w jakim rośliny wzrastały ma tutaj wielkie znaczenie dla bogactwa i różnorodności związków w konopiach.


Przeczytaj także o: ZASTOSOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI KWERCETYNY


Bibliografia:


Alan Mazur